Vergoedingen coaching

juli 28, 2021

Als je op zoek bent naar coaching wil je weten welke vergoedingsmogelijkheden er zijn. Deze mogelijkheden zijn zeer divers en sterk afhankelijk van je persoonlijke situatie. Daarom leggen we uit welke mogelijkheden er zijn en wat voor jouw specifieke situatie het beste past.

Mogelijkheid tot vergoeding coaching 1: bekijk je CAO

Telkens meer werkgevers willen investeren in jouw persoonlijke ontwikkeling. Als je uitvalt door stress of burn-out zijn hier hoge kosten mee gemoeid voor jouw werkgever. Als een onderdeel van jouw secundaire arbeidsvoorwaarden kan dit zelfs opgenomen zijn in je CAO. Immers persoonlijke ontwikkeling, vitaliteit en duurzame inzetbaarheid zijn belangrijke thema’s voor werkgevers. In de CAO kan onder andere een coaching- of opleidingsbudget opgenomen zijn. Je CAO kun je opvragen bij je HR-manager. Daarnaast heb je vaak een personeelshandboek of een online CAO waarin je de vergoedingen voor coaching kunt terugvinden. Voor de werkgever zijn ze onbelast te vergoeden (Bruto-Netto voordelig).

Mogelijkheid tot vergoeding coaching 2: Vraag het aan je HR-manager

Bij elk bedrijf is er iemand die verantwoordelijk is voor HR of P&O (personeelszaken). Deze persoon heeft vaak een opleidings- of coaching budget dat ingezet kan worden wanneer werknemers dat nodig hebben. Door middel van coaching jezelf ontwikkelen is vergeleken met andere vormen relatief goedkoop. Hierdoor kunnen veel kosten bespaard worden als coaching op tijd, preventief ingezet wordt. Vaak zijn HR-managers enthousiast aangezien dat je zelf tijdig aangeeft wat je nodig hebt om duurzaam inzetbaar te blijven. Een belangrijk onderdeel van de taken van een HR-manager is verzuim reduceren. Bij Coachingspraktijk Jasenna kun je altijd vrijblijvend een intake plannen. Zo kom je samen tot een plan wat je met een offerte kunt presenteren aan je HR-manager.

Mogelijkheid tot vergoeding coaching 3: Coaching is aftrekbaar van de belasting

Er geldt een drempel van 250 euro en dan is coaching en/of loopbaanbegeleiding volledig aftrekbaar van de belasting. Dit kun je dan opvoeren als “studiekosten en scholingsuitgaven”. Coaching voldoet hieraan omdat je met het aangaan van een traject je inzet om beter en effectiever te presteren op je werk. Ook als je door stress gerelateerde klachten nu moeite hebt om een passende baan te vinden is coaching het gene dat kan helpen bij het vinden van een passende baan. De belastingdienst vindt het kortom vooral belangrijk dat het coachingstraject gericht is op je huidige of toekomstige beroep, er is sprake van een traject waarin je kennis onder begeleiding opdoet en de totale kosten zijn hoger dan 250 euro

De coachingstrajecten van Coachingspraktijk Jasenna worden hierdoor met succes opgevoerd bij de belasting. Iedere situatie is uniek en het is daarom ook goed om zelf advies in te winnen van een belastingadviseur, boekhouder en/of de belastingdienst. Coachingspraktijk Jasenna is zelf geen partij in deze aanvraag waardoor wij ook geen garanties kunnen afgeven. Als je gebruik wilt maken van aftrek van belasting, geef dit dan aan bij het opstellen van de offerte. Wij zullen dit dan ondersteunen door middel van een duidelijke omschrijving op je factuur.

Mogelijkheid tot vergoeding coaching 4: Belastingaftrek voor ondernemers

Voor ondernemers zijn de kosten van coaching aftrekbaar van de belasting op basis van het zakelijkheidscriterium. Deze kosten kun je opgeven als bedrijfskosten. Vraag hiervoor altijd eerst advies bij je accountant, boekhouder of belastingadviseur. Coaching bij stress en burn-out kan voor ondernemers onmisbaar zijn om blijvend inzetbaar te zijn. De impact van verzuim is voor een ondernemer altijd groter aangezien met eventueel uitvallen van de ondernemer, het bedrijf gelijk stil komt te liggen.

Mogelijkheid tot vergoeding coaching 5: Arbeidsongeschiktheidsverzekering

Heb je een arbeidsongeschiktheidsverzekering? Dan is het vaak zo dat deze bereid is om (deels) mee te betalen aan coaching bij stress en burn-out. De kosten als gevolg van verzuim lopen snel hoog op. Als er door preventieve coaching, verzuim voorkomen kan worden, zijn veel verzekeraars hier zeker toe bereid. Ook bij (gedeeltelijke) uitval wil een arbeidsongeschiktheidsverzekering vaak wel investeren in het verkorten van het verzuim, ofwel het verbeteren van de situatie. Voor eventuele mogelijkheden kun je zelf informeren bij jouw verzekeraar. Ook hiervoor geldt dat Coachingspraktijk Jasenna je hierbij kan ondersteunen.

Mogelijkheid tot vergoeding coaching 6: Gratis passend advies

Als er geen passende vergoeding voor je bestaat en je hebt zelf niet de middelen om een traject te betalen dan denken we actief met je mee voor een passende oplossing. Coachingspraktijk Jasenna is een sociaal bewogen bedrijf wat onder andere betekent dat we samen met jou in gesprek gaan hoe we kunnen komen tot een aanbod dat past bij jouw situatie.

Mogelijkheid tot vergoeding coaching 7: zorgverzekering

Coaching wordt door geen enkele zorgverzekering vanuit de basisverzekering vergoed. Coachingspraktijk Jasenna heeft er bewust voor gekozen om multidisciplinair zo snel mogelijk de beste hulp te kunnen bieden. Coachingspraktijk Jasenna werkt zonder wachtlijst. Deze methode die snel resultaat biedt past momenteel nog niet in het aanbod van de zorgverzekeraars.

Mogelijkheid tot vergoeding coaching 8: Vergoeding door het UWV

Als jij door stress en/of burn-out op dit moment niet in staat bent om weer aan het werk te gaan dan kan het zijn dat het UWV je coachingstraject vergoedt. Het UWV heeft als doel om jou zo snel mogelijk weer aan het werk te krijgen in een passende baan. Als je huidige mentale toestand dit in de weg staat kan coaching bij Liberi uitkomst bieden. Samen met je coach kun je vrijblijvend een plan van aanpak maken om het UWV hiervan te overtuigen. Daarnaast kan de bemiddelaar van Coachingspraktijk Jasenna ook namens jou contact opnemen om toe te lichten hoe coaching bij Coachingspraktijk Jasenna zal bijdragen aan herstel en inzetbaarheid.

Bron: https://liberi.nl/vergoeding-coaching-door-liberi/