Mijn manier van ontstressen

augustus 13, 2021

Om mijn hoofd leeg te maken ga ik wandelen en maak ik foto’s.

Ik heb deze hobby weer opgepakt in het begin van de Corona-tijd en hoe leuk is het dat dit al geresulteerd heeft in een aantal exposities. Iets waar ikzelf erg trots op ben.

In mijn jonge jaren wilde ik fotografie gaan doen en later wekte psychologie mijn interesse. Doordat ik andere keuzes gemaakt heb kwam het er toen niet van. Maar niet getreurd, je bent nooit te oud om alsnog dat te gaan doen waar je passie ligt.

In mijn geval is dat het coachen en het fotograferen.

Wie mij volgt op Facebook en Instagram weet al dat ik plaatjes met een praatje maak. Soms ontstaan eerst de teksten en soms is er een foto waarbij er een betekenis bij komt.

Graag wilde ik er een aantal met jullie delen en hoop dat jij ook de tijd neemt en dat doet wat jou blij maakt.

Laat je gedachten meegaan met de wolken

Soms ben je druk in je hoofd, gaan je gedachten met je aan de haal. Neem dan even de tijd en ga even zitten.

Gedachten zijn niet per definitie waar en – heel belangrijk – jij bent niet je gedachten.

Jij bent de blauwe lucht. En je gedachten zijn wolken die voorbijdrijven. Ze komen en gaan. En als je een heel druk hoofd hebt, dan is het zo bewolkt dat je bent vergeten dat er een blauwe lucht achter schuilt. Hoe meer je denkt en denkt, des te meer wolken er komen. Maar die blauwe lucht – wie jij werkelijk bent – die gaat nergens heen. Zodra je kalmeert verdampen de wolken vanzelf, en komt die blauwe lucht terug.

Je kunt dus je gedachten meer gaan zien als wolken. Er komt een gedachte op en wat doe je er dan mee? Geef je er aandacht aan? Of laat je de gedachte gewoon weer wegdrijven, net als een wolk?

Doe dit eens bewust als er een gedachte opkomt. Visualiseer dat je de gedachte laat wegdrijven, en kijk hoe het voor je is

Ambitie

Soms ben je druk in je hoofd, gaan je gedachten met je aan de haal. Neem dan even de tijd en ga even

De stokroos staat symbolisch voor ambitie, maar wat is ambitie?

Ambitie is het kruispunt tussen dromen en plannen.

Een ambitieus persoon stelt zichzelf doelen die haalbaar zijn. Meestal is diegene resultaatgericht bezig, denkt vernieuwend, laat zich niet afleiden door obstakels en problemen en als ze er onverhoopt wel zijn, dan denkt diegene oplossingsgericht.  Als je ambitieus bent zie je kansen en weet die te grijpen.

Als je erachter wilt komen wat jouw ambities zijn, zou je jezelf het volgende af kunnen vragen: wat zijn mijn talenten, interesses, je toekomstdroom en wat was jouw toekomstdroom toen je een kind was. Als je met beide voeten op de grond blijft staan, kom je geen stap verder. Hiervoor heb je wel een portie lef nodig. Ambitie is durven doen waar je goed in bent, dus neem die stap en geloof in jezelf.

Laat je dromen, je vleugels zijn

Je vleugels uitslaan, je hart volgen en je dromen waarmaken…

Hoe doe je dat? En vooral: wat kom je onderweg allemaal tegen?

Leer je vleugels gebruiken, laat zekerheid los en ga het onbekende tegemoet en laat je vooral niet vleugellam maken.

Als je voorbij je angst durft te gaan, blijkt dat je meer vrijheid hebt dan je altijd dacht en voel je vooral weer dat je het maximale uit het leven haalt.

Vrijheid om te doen wat we echt willen, diep vanbinnen.

Verward

Zo verward als de binnenkant van deze bloem, zo verward zijn alle regels die er nu zijn en telkens veranderen. Net als de verschillende informatie die we via de diverse mediakanalen binnen krijgen.

Verwarring ontstaat vaak door gebeurtenissen die behoorlijk impact hebben. Bedreiging van behoeften of inbreuk op je behoeftepatroon kan een reactie van verwarring oproepen. Verwarring betekent een wirwar van vaak tegenstrijdige gevoelens. Als je verward bent heb je vaak sterke twijfel over hoe het allemaal verder moet en je voelt je uit het veld geslagen, dit gepieker maakt het ook weer lastig om te relativeren. Als je deze verwardheid ervaart, zou je naar buiten kunnen gaan. Maak een wandeling, kijk om je heen en al wandelend ontwar je misschien je gedachten.

Loslaten

Vaak zegt men dat je iets moet loslaten. Loslaten van vervelende herinneringen, ervaringen, verdriet, gemis, belemmerende gedachten en alles waar je last van hebt of verdrietig van wordt. Maar zo eenvoudig is dit niet.

Soms denk je ook dat je iets verwerkt (losgelaten) hebt en dan kan het je zomaar ineens overvallen en dan blijkt er toch nog wat oud zeer te zitten. Door te leren loslaten zal je jezelf emotioneel ontwikkelen en ga je zien wat je diep van binnen werkelijk wilt.

Loslaten en leren vertrouwen is een vaardigheid die eenieder kan aanleren. Het begint met kleine stapjes. Niet onbelangrijk is dat je jezelf ook de tijd en ruimte geeft die jij nodig hebt. Als je voor jezelf dit proces doorlopen hebt, kun je uiteindelijk de laatste pluisjes weg blazen.

Zo trots als een pauw

We zijn vaak trots op onze partners, kinderen en vrienden maar vergeten trots te zijn op onszelf.

Trots op jezelf zijn en zelfvertrouwen hebben veel met elkaar te maken. We laten dit zelfvertrouwen regelmatig beïnvloeden door wat anderen zeggen of vinden. Het grappige daarbij is dat 1 negatieve reactie meer blijft hangen dan 10 positieve reacties. Het leuke echter van het ouder worden is dat je het steeds minder belangrijk vindt van wat anderen zeggen of denken.

Als je zelfvertrouwen toeneemt kun je ook gaan oefenen met het trots zijn op jezelf.

Om dit wat makkelijker te maken kun je beginnen om trots te zijn op kleine dingen bijvoorbeeld; als je lekker gekookt hebt, of je huis weer opgeruimd is, als je een klus gedaan hebt die je allang uitgesteld had, als je bent gaan sporten terwijl je niet zo’n zin had of als je voor iemand anders iets gedaan hebt.

Keer naar binnen, kijk naar jezelf en besef wat voor een mooi mens je bent. Zorg goed voor jezelf, haal stress uit je leven en doe dat waar jij gelukkig van wordt en dan kun je net als de pauw, pronken met je veren.

 Durf trots te zijn!

Transparant

Hoe transparant zijn we? What you see is what you get? Moet je selectief transparant zijn? Hoe transparant zijn we als we communiceren?

Als je transparant communiceert, impliceert dit dat je een kijkje geeft in jouw wereld. Deze wereld is niet perfect.

Bij open, eerlijk en transparant wordt ook vaak het begrip volledig betrokken, het hele verhaal vertellen. Pas als je bereid bent om het hele verhaal te vertellen, ben je open, eerlijk en transparant. Dit maakt je echter ook kwetsbaar.

Dus oordeel zelf hoe transparant je wil zijn want ieder besluit, proces heeft zijn rafelrandjes, stommiteiten, onbeholpenheden en menselijkheden. Leer, luister, heb lief en oordeel niet.

Het bezige bijtje

Heb je het gevoel dat je altijd maar bezig moet blijven, dat jij dat bezige bijtje bent en dat je altijd iets nuttigs moet doen? En snak je juist naar stilte en wat innerlijke rust?  Bedenk dan het volgende:

Rust is nuttig. Rust, lanterfanten, niets van jezelf verwachten. Deze dingen vormen een remedie tegen de eindeloze cyclus. Niets doen is nuttiger dan het lijkt.

Blijf niet eindeloos doorrennen. Maak ruimte voor jezelf. Ga de natuur in, de natuur kalmeert en heelt de geest. Adem diep in en adem diep uit. Ben je tevreden met dat moment dan ben je gelukkig en leef je in het hier en nu.

Soms zie je door de bomen het bos niet meer

Soms gebeuren er veel dingen tegelijk, voel je jezelf gestrest en valt het dagelijkse leven je zwaar. Je lichaam geeft je waarschijnlijk al signalen (slecht slapen, moeheid, hogespierspanning, hoofdpijn). Je draaglast is groter dan je draagkracht.

Als je nu de bomen apart gaat bekijken dan krijg je misschien meer overzicht. Neem de tijd en bekijk ze één voor één en als je zover bent, ga je na de volgende boom. Uiteindelijk vind jij je eigen pad en zul je door de bomen het bos weer zien.

Nieuw begin

Al sinds de oudheid worden bloemen, planten, bomen en vruchten gebruikt om non-verbaal iets aan te duiden. De symboliek van de hosta, ook wel hartlelie genoemd, staat voor een nieuw begin.

Nu is elke dag een nieuw begin met elke dag nieuwe kansen. Niemand weet wat de dag gaat brengen, misschien is dat het mooie hiervan.

Een dag kan op voorhand voorspelbaar lijken, maar uiteindelijk uitlopen op een van de meest verrassende dagen in je leven. Er kan vandaag van alles gebeuren. Je kunt de carrièrekans van je leven tegenkomen, je grote liefde ontmoeten, een boek ontdekken dat je leven gaat veranderen of leuke nieuwe mensen leren kennen.

Spreek met jezelf af dat vandaag een fantastische dag gaat worden!