Wandelcoaching

Wandelen als alternatief voor praten in een coachruimte, werkt dat? En wat zijn de voordelen van wandelcoaching?

Wat houdt het in?

Met een coach naar buiten gaan, en naast elkaar lopen terwijl je praat kan veel voordelen hebben. Zo nemen tijdens een wandeling je gedachten al snel de vrije loop. Het stimuleert je om meer out of the box te denken. Ook praten mensen wandelend vaak gemakkelijker vrijuit. De frisse buitenlucht, de mooie omgeving, en letterlijk meer ruimte om je heen dragen daartoe bij.

Stress, burn-out klachten, maar ook relatieproblemen, psychische kwesties of slapeloosheid; het terrein van de wandelcoaching is divers.

Door te wandelen raak je gemakkelijker in gesprek. Daarnaast vinden sommige mensen het prettiger om tijdens een persoonlijk gesprek niet steeds oogcontact te hebben, omdat zij dan hun woorden minder wegen. Stiltes voelen niet ongemakkelijk, maar eerder natuurlijk. En stiltes kunnen heel functioneel zijn. Als ze natuurlijk aanvoelen kunnen ze rust en ruimte geven om te ervaren en te voelen wat er wordt besproken en gebeurt. Ook dat kan helpen om op andere gedachten te komen.

De natuur speelt een belangrijke rol binnen de wandelcoaching.  Het voordeel is dat door het buiten zijn worden je zintuigen minder belast. Het zorgt voor ontspanning in je brein en je stress neemt automatisch af. Daarnaast werkt de natuur als een soort spiegel en kan een mooie metafoor zijn voor diverse thema’s.

Beweging heeft een positieve invloed op de coaching. Het stresshormoon cortisol verlaagt en hierdoor ontstaat er meer ontspanning. Daarnaast kan het zijn dat serotonine en endorfine toenemen door het bewegen. Dit zijn stofjes die een goed gevoel geven! Daarnaast komt niet alleen je lichaam in beweging, maar ook je gedachten en gevoelens.

Doordat je naar buiten gaat en in een andere omgeving bent, kun je echt afstand nemen van situaties. Je bent er even helemaal uit. Hierdoor kun je patronen gemakkelijker inzien. Daarnaast helpt een wisselende omgeving om inzichten op te doen en deze ook beter vast te houden.

Waarom zou je kiezen voor wandelcoaching?

Er is al veel onderzoek gedaan naar de psychologie achter wandelen. Onderzoek van diverse psychologen laten zien dat er verschillende oorzaken zijn van dat fijne gevoel dat wandelen ons geeft, en van het feit dat we vaak tijdens een wandeling tot nieuwe inzichten komen. De bekendste oorzaak is dat het stressverlagend is, want tijdens het wandelen neemt de aanmaak van het stresshormoon cortisol af. Daardoor voel je jezelf vaak erg rustig tijdens en vlak na een wandeling.

Niet alleen verlaagt wandelen je stress, je wordt er ook creatief van. Onderzoekers vonden dat mensen die wandelen cognitief flexibeler zijn dan mensen die niet wandelen: zij komen veel sneller met ideeën die wat meer out-of-the-box maar nog steeds relevant zijn. Die creativiteit ontstaat waarschijnlijk doordat je met wandelen beide hersenhelften stimuleert. Deze stimulatie kan jou helpen om uit problemen of negatieve patronen te komen.

Er is nog een reden waarom problemen zich makkelijker laten oplossen tijdens het wandelen. Hoe jij je voelt, heeft invloed op hoe jij je beweegt: je belichaamt als het ware je emoties. Als je jezelf niet fijn voelt, doe je bijvoorbeeld je armen over elkaar als een soort bescherming. Je emoties beïnvloeden dus je houding. Maar het werkt ook andersom: onderzoekers vonden dat positieve woorden beweging naar voren aanmoedigen terwijl negatieve woorden juist bewegingen naar achter veroorzaken. Dat komt doordat veel positieve dingen in het leven gelinkt zijn aan ‘vooruitgaan’ en negatieve dingen aan ‘achteruitgaan’. Wanneer je wandelt, maak je een continue beweging vooruit en dat verbindt je brein met positiviteit. Die kwaliteit van de beweging tijdens het wandelen heeft nog eens extra effect op je gedachten en houding.

Wat gebeurt er bij wandelcoaching?
Een belangrijke factor is dat je buiten bent en in de natuur. Er is veel onderzoek gedaan naar de effecten van de natuur op ons brein. Daaruit blijkt onder meer dat:
  • Natuur je zintuigen en je hersenen minder belast. Daardoor nemen gevoelens van stress af en word je meer ontspannen.
  • Bewegen in de buitenlucht het stresshormoon cortisol verlaagt.
  • Stevig doorstappen het niveau van serotonine en endorfine verhoogt. Dat zijn hormonen die een goed gevoel geven.
  • Buiten lopen de prefrontale cortex stimuleert. Dit is het hersengebied dat onder meer belangrijk is bij helder en probleemoplossend denken, het nemen van besluiten, concentratie en empathie.
  • Wandelen levert je meer veerkracht, focus en zelfvertrouwen op.
Wat voegt een wandelcoach toe?
Duidelijk is dat regelmatig buiten zijn en bewegen goed voor ons zijn. Maar wandelen kun je ook zelf. De vraag is dus wat de wandelcoach precies toevoegt. Een goede wandelcoach gebruikt de mechanismen die de natuur en het wandelen in gang zetten, door je:
  • De juiste vragen te stellen.
  • Niet af te dwalen maar je bij de les te houden.
  • Doelen in het oog te houden.
  • Te helpen abstracte ideeën om te zetten in concrete inzichten en besluiten.
  • Om je persoonlijkheidskenmerken en talenten in kaart te brengen.
  • Te helpen om ook echt tot inzichten en antwoorden te komen.

Hoe je ons kunt bereiken

Openingstijden

Ma - Vr: 09:00 - 18:00
Op afspraak

Coachadres

Looieind 12
5469 SR  Erp